Därför borde vi prata mer om hjärthälsa inom idrotten
Fotbollstränaren Lukas Syberyjski har tränat elitförberedande ungdomslag i de stora Stockholmsklubbarna och seniorlag på hög nationell nivå, i superettan och finska högstaligan. Han tycker att vi borde prata mer om hjärtscreening och hjärthälsa inom idrotten.
– Internationellt är kraven på hjärtscreening tydliga, men på hemmaplan finns det en del att förbättra, menar han.
Idag tränar han seniorlaget i Täby FK, som spelar i division 1 norra. De tränar fyra dagar i veckan utöver matchdagarna. Men lediga dagar är också viktiga för återhämtning och för att undvika överbelastning, poängterar han.
Medvetenheten kring hjärtstopp går långsamt framåt, men det är fortfarande inte något större fokus på hjärtscreening inom de svenska klubbarna.
– På samma sätt som vi pratar mer om psykisk ohälsa nu än för 20 år sedan, är det viktigt att öka uppmärksamheten kring hjärthälsa, säger Lukas.
Riksidrottsförbundet rekommenderar elitidrottare i åldern 16 till 35 år att göra en hjärtscreening, men Lukas tycker att kraven måste vara hårdare.
– Ibland är rekommendationer för vaga, och vi bör fokusera mer på regler än riktlinjer. Ett mer reglerat tillvägagångssätt och ett tydligare krav skulle leda till att fler genomgår hjärtscreening, säger han.
Det finns många regler när det gäller säkerheten på arenor, med sittplatser och liknande. Att inkludera hjärtscreening bland kraven skulle vara ett bra komplement till de befintliga reglerna, tror Lukas.
– Det borde vara obligatoriskt åtminstone på en viss nivå inom idrotten. När det gäller människoliv tycker jag att regler är bättre än riktlinjer, avslutar han.
Tillbaka till aktuellt