“Det känns bra att kunna ta det säkra före det osäkra”
Ted Holstein är 19 år och spelar i IF Brommapojkarna U19. Fotboll på elitnivå kräver god fysisk kondition för att man ska orka med det höga tempot som ofta består av fyra träningstillfällen och en match i veckan. Men att upprätthålla en god fysik handlar inte bara om träning – utan också om att ha koll på sin hälsa.
– När man spelar fotboll på den här nivån vill man vara säker på att ens kropp och hjärta tål det och inte vara orolig för att något ska hända, säger Ted.
Han och lagkamraten Max Rahman har precis besökt Sports Cardiology och genomfört den hjärtscreening som europeiska kardiologföreningen (ESC) rekommenderar alla idrottare på tävlingsnivå att göra.
– Det är inte alla hjärtfel som syns eller märks när man idrottar, och det har ju hänt att fotbollsspelare helt oväntat faller ihop under en match. Då känns det bra att ha möjligheten att kunna ta det säkra före det osäkra och göra en hjärtscreening, säger Ted.
Screeningen tar ungefär 30 minuter och består av fyra moment: först får man fylla i varsitt hälsoformulär. Därefter är det dags för EKG, ultraljud av hjärtat och till slut ett avslutande samtal med en kardiolog där de går igenom resultatet. Allra oftast visar undersökningen ett helt friskt hjärta, utan avvikelser, men i de sällsynta fall där något avviker hänvisas man vidare till rätt vårdinrättning.
I Sverige uppmanar Socialstyrelsen och Riksidrottsförbundet elitidrottare i åldern 16 till 35 år att genomföra hjärtscreening. Många idrottstävlingar, lopp och träningsanläggningar utomlands kräver dessutom intyg på hjärtscreening, vilket är ytterligare ett starkt argument till att genomföra den.
– Jag tycker det är självklart att alla som tränar på elitnivå ska genomföra en hjärtscreening, avslutar Ted.
Tillbaka till aktuellt